Monday, 7 July 2014

TERCANTIK DI DUNIA

Siapakah mahnusia yg paling cantik di dunia?,,,aku sering tertanya-tanya..kepada siapakh gelaran ini layak diberi..Miss Worldkah? Emma Maembong kah?pikiaq punya pikiaq akhirnya sudah kutemui jawapannya..tapi let me tell you something,.. Cantik merupkan satu perkara yg subjektif di mana sel2 otak anda akan bergabung sepenuhnya untuk menentukan siapakah insan yang paling cantik bg kalian semua..Menurut mak aku,,,anak2 dia (aku lettew) semua cantik2 sbb katanya' it runs in the family', tapi lain pula bg senah(bukan nama sebenar)jiran aku tu,,,dengan selamba badaknya dia mnjual produk kecantikan dia kat aku,katanya muka aku perlukan sedikit improvement utk cantik,,,WAIT??dia cakap nak cantik???tapi aku mmng dah cantik(menurut mak aku).Then, i asked her,,',kak senah mcm mne nak cantik?'..'kasi putih sikit muka n kuruskan la badan tu'..kata kak senah dgn yakin...KURUS+PUTIH?=CANTIK...ternyata kak senah bukanlah org pertama yg memberikan equation ini kpd aku.Malah ad di kalangan rakan2 universiti aku percaya pada equation ini..kemain depa ejek aku..So, now aku dh paham,dari sudut pandangan masyarakat SI SENAH,orang yang cantik ialah orang yg kurus,putih melepak bak merpati putih patah sayapnya...di udara,,(haha,,rindu OAG),,,,sorry senah,,kamu punya equation againsts my humanity belief.So bg aku jawapan untuk siapakah mahnusia yg paling cantik di dunia ialah.... korang pandang cermin bilik masing2,tutup mata dan berkatalah anda 'sayalah orgnya'..open your eyes...that is my answer.


p/s: some people think that the physical things define what is within.....


PEREMPUAN DAN SECAWAN KOPI

Aku perempuan itu,
yang kau lihat dengan secawan kopi di tangan,
mindaku di awangan,
 mencari alasan untuk lari dari pandangan manusia yang menghakimi aku
bukan melihat sisi akal dan hati,tapi dari wajah yang mereka bilang 'tak seberapa' ini.